PIEROGI: khinkali, gyoza, raviolii i inne
Doskonałe nadzienie, delikatne ciasto i aromatyczny sos - sprawdź nasze przepisy na doskonałe pierogi przygotowywane na różne sposoby!

Pierogi przygotowywane na bazie delikatnego, miękkiego lub kruchego ciasta są doskonałym pomysłem na sycący obiad. Farsze do nich przygotowywane różnią się na całym świecie aromatem i stopniem pikantności. Gruzińskie khinkali z aromatycznym bulionem, włoskie ravioli w postaci kwadracików czy indyjskie samosa smażone na głębokim oleju - wybór należy do ciebie! Sprawdź, które zasmakują ci najbardziej!
Gyoza
Oto składniki na gyoza:
- płaty ciasta do gyoza
- średnia cebula czerwona
- cebula dymka
- trawa cytrynowa
- starty kawałek imbiru
- sos sojowy
- 300 g mięsa wieprzowego
- czosnek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- papryczka chili
Jak zrobić pierogi gyoza?
Płaty gyoza delikatnie namaczamy wodą na brzegach. Podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni i dodajemy posiekaną cebulę i i trawę cytrynową. Ścieramy kawałek imbiru i przeciskamy czosnek przez praskę. Całość doprawiamy chili, solą, pieprzem i sosem sojowym. nakładamy farsz do płatów ciasta i delikatnie zamykamy tworząc wzorek. Podsmażamy na rozgrzanej patelni przypiekając jedną stronę na złoty kolor.
Zobacz inne przepisy na pierogi
1 z 3

Khinkali
Khinkali
Oto składniki na khinkali:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka wody
- 400 g wołowiny
- 200 g wieprzowiny
- szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekana kolendra
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić khinkali?
Mięsa dokładnie łączymy i ugniatamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną kolendrę. Wlewamy bulion i mieszamy do połączenia się składników. Następnie zagniatamy ciasto na pierogi i wałkujemy na cienkie placki. Na środek układamy mięso i zawijamy nadzienie tworząc charakterystyczną wypustkę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia. Tak przygotowane khinkali doskonale smakują zaraz po wyjęciu z wody.
2 z 3

Samosa
Samosa
Oto składniki na pierogi samosa:
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej słonecznikowy
- woda
- posiekany pęczek kolendry
- starty kawałek imbiru
- groszek zielony
- szczypta garam masala
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego)
Jak zrobić pierogi samosa?
Ugniatamy ciasto na pierogi na bazie mąki i wody przez około 10 minut. Wykrawamy trójkąciki. Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanej patelni i dodajemy posiekaną kolendrę, groszek oraz starty imbir. Wszystko doprawiamy garam masala do smaku. Trójkąciki wypełnione ostudzonym farszem smażymy na głębokim oleju przez około 2 minuty do zarumienienia.
3 z 3

Ravioli
Ravioli
Oto składniki na ravioli:
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka masła
- szczypta soli
- woda
- 200 g leśnych grzybów
- średnia cebula
- posiekana pietruszka
- opakowanie gęstej śmietany
Jak zrobić ravioli?
Ugniatamy ciasto na bazie mąki pszennej, masła oraz wody przez około 10 minut. Następnie wykrawamy małe kwadraty. Grzyby dokładnie oczyszczamy i podsmażamy na poszatkowanej cebuli przez około 5 minut. Zagęszczamy śmietaną i posypujemy posiekaną pietruszką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ravioli. Nacinamy widelcem wokół tak, aby zamknąć szczelnie pierogi. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 7 minut od momentu wypłynięcia.
Zobacz inne przepisy na dania włoskie