Pierogi drożdżowe z cielęciną

Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
Nadzienie:
- 25 dag mielonej cielęciny
- cebula
- łyżka tartej bułki
- jajko
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Drożdże wymieszaj z mlekiem, wlej do miski z mąką i odstaw na 30 minut. Masło roztop w rondlu, ostudź. Chłodne masło lekko ubij widelcem z jajkami oraz szczyptą soli. Wlej do miski z mąką i drożdżami. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Cebulę posiekaj, wymieszaj z mięsem, natką, jajkiem oraz tartą bułką. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką, ostrą i słodką papryką.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrój szklanką około 25 krążków. Ułóż na nich porcje farszu. Podnieś brzegi ciasta i uformuj pierogi. Kładź do osolonego wrzątku i gotuj ok. 20 minut.