Pieprzowa cielęcina

Opublikowano: 13.08.2008, 16:32
Reklama
Składniki:
40 dag cielęciny,
1 cebula,
4 marchewki,
2/3 szklanki rosołu drobiowego z kostki,
5 łyżek oleju,
1 łyżka masła,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki miodu,
1 łyżka ziaren pieprzu,
rozmaryn,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w słupki. Masło roztopić na patelni, wsypać cebulę, zeszklić. Dodać marchewkę, miód, wymieszać, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Dusić 5 minut. Na rozgrzaną łyżkę oleju wsypać ziarna pieprzy i smażyć minutę. Wlać rosół, ocet winny i śmietanę, wymieszać. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Mięso pokroić na małe kawałki. Oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Pozostały olej rozgrzać na patelni. Wsypać mięso, smażyć 8 minut. Polać sosem. Na talerzu ułożyć wokół marchewkę.
Reklama
Reklama
Reklama

