Reklama
Składniki:

- 1,20 kg schabu środkowego
- 90 dag wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- szklanka białego wytrawnego wina
- 5 łyżek oleju
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego białego pieprzu
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta suszonego tymianku
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Schab umyj, osusz. Ostrym, długim nożem zrób w nim dwie głębokie kieszenie. Połowę wydrylowanych wiśni wymieszaj z cynamonem oraz białym pieprzem, włóż w kieszenie, zepnij wykałaczkami.

2. Schab natrzyj solą, czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem. Włóż do brytfanny, polej olejem oraz winem. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, wstaw brytfankę z mięsem, piecz ok. 40 minut, często podlewając powstałym sosem. Następnie dołóż pozostałe wiśnie i piecz kolejne 25 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z ziemniakami z wody.

Reklama

Wybieraj mrożone owoce renomowanych marek, np. d’aucy (ok. 6,50 zł/450 g) – na pewno będą dobrej jakości. Zwróć uwagę, czy mrożonka nie jest zbrylona. Może to świadczyć o tym, że była niewłaściwie przechowywana i częściowo się rozmroziła. Nie nadaje się wtedy do spożycia.

Reklama
Reklama
Reklama