Reklama
Składniki:

- 1,2 kg schabu bez kości
- 10 plastrów boczku wędzonego
- 40 dag borowików
- jajko
- sól
- cebula
- tymianek
- 10 dag mielonych orzechów włoskich
- 15 dag masła
- 1,5 szkl. bulionu
- 1 szkl. śmietanki 30 proc.
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Grzyby oczyść. Zalej posolonym wrzątkiem. Gotuj 10 minut. Odcedź. Drobno pokrój.

2. Posiekaj cebulę. Podsmaż ją na łyżce masła, dodaj grzyby i razem smaż jeszcze kilka minut. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź.

3. Zimne grzyby wymieszaj z mielonymi orzechami, resztą masła i jajkiem. Masę ponownie przypraw.

4. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Natnij poprzecznie niemal na całą szerokość. Rozłóż płaty mięsa. Na jednym rozsmaruj masę grzybową. Przykryj drugim płatem. Owiń z wierzchu plastrami boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem.

Reklama

5. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. Piecz 10 min. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C
i piecz jeszcze 90 min. Pieczeń wyjmij, wywar z pieczenia przecedź. Wymieszaj ze śmietanką, zagotuj, ew. przypraw. Podaj jako sos do mięsa. Pieczeń serwuj z sosem i ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama