Reklama
Składniki:

- 1 tuszka kurczaka, ok. 1,3 kg
- mielona słodka papryka
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 3 winne jabłka
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 5 dag rodzynek
- pół cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Wnętrze posyp solą i pieprzem. Skórkę natrzyj solą, pieprzem i mieloną papryką, odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

2. Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij.

3. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki, wykrój gniazdka nasienne.

4. Banana obierz, pokrój na kawałki.

5. Pomarańczę obierz, usuń białą błonkę, pokrój na kawałki.

6. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz.

7. Bułkę wymieszaj z kawałkami owoców, jajkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Farszem napełnij kurczaka, skórę zepnij wykałaczką. Kurczaka posmaruj miodem i olejem.

Reklama

9. Połóż w brytfannie, piecz ok. 30 minut (do czasu, aż zrumieni się skórka) w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 st. C, a potem obniż temperaturę do ok. 180 st. C i piecz jeszcze ok. godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sokiem.

Reklama
Reklama
Reklama