Reklama
Składniki:

comber i udka z 1 kg królika,
2 cebule,
1 pietruszka,
10 dag słoniny,
pół selera,
2 łyżki oleju,
sól,
przyprawa do zup w płynie,
1 łyżeczka przyprawy włoskiej,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Mięso oczyścić z błon. Warzywa pokroić w plasterki. Na 24 godziny przed pieczeniem posmarować olejem, obłożyć warzywami i odłożyć w chłodne miejsce. Po tym czasie natrzeć mięso solą i przyprawą włoską. Natrzeć słoniną. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz. Obrumienić mięso. Na dno wlać szklankę wody. Dodać łyżkę przyprawy do zup w płynie i warzywa, króymi było obłożone mięso. Dokładnie zamknąć szybkowar. Ogrzewać dwadzieścia minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Wyjąć mięso, kiedy będzie upieczone. Sos, który pozostał w szybkowarze, zmiksować. Polać nim królika przed podaniem. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Reklama
Reklama
Reklama