Pieczone śledzie z ziołami z grilla

Opublikowano: 15.06.2009, 11:22
Reklama
Składniki:
- 1 kg świeżych niesolonych śledzi lub innych świeżo złowionych ryb
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- sól do smaku
- świeże zioła
Reklama
Przygotowanie:
1. Ryby dokładnie oczyścić i sprawić, umyć, osuszyć, naciąć ukośnie w poprzek, włożyć do miski lub salaterki.
2. Wino połączyć z miodem, octem winnym, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, starannie wymieszać, dodać szczyptę soli.
3. Ryby polać marynatą, wymieszać, przykryć miskę folią, wstawić do lodówki na 2–3 godz., można na dłużej. Po tym czasie wyjąć, dokładnie osączyć, ułożyć na natłuszczonej folii aluminiowej i piec na grillu 10–15 minut z każdej strony, obracając, polewać marynatą.
Reklama
4. Upieczone ryby posypać posiekanymi ziołami.
Reklama
Reklama
Reklama