Reklama
Składniki:

- 50 dag pokrojonych w kostkę filetów z dorsza
- posiekana cebula
- 1/2 posiekanego pęczka cienkiego szczypiorku
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- jajko
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- otarta skórka z połowy cytryny
- sól
- pieprz

Jarzynka:

- 2 pokrojone w średnią kostkę kolorowe papryki
- 25 dag pokrojonych w kostkę pomidorów
- słodka i ostra papryka
- 8 łyżek oleju

Reklama
Przygotowanie:

1. Na 4 łyżkach oleju przesmaż cebulę, dodaj rybę i smaż 5 min na dużym ogniu, rozgniatając widelcem. Ostudź. Dodaj jajko, bułkę tartą, szczypiorek, koperek, skórkę z cytryny, dopraw do smaku. Zwilżonymi dłońmi uformuj 6 podłużnych pulpetów.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż paprykę. Dodaj pomidory oraz słodką i ostrą paprykę. Duś 5 min. Jarzyny przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego, na wierzchu połóż pulpety. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 30 min.

Reklama
Reklama
Reklama