Reklama
Składniki:

- 8 pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- olej
- mielona papryka
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kawałki mięsa dokładnie umyj i osusz.

2. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnkiem, solą, pieprzem i papryką natrzyj mięso. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

3. Brytfannę natłuść olejem, ułóż w niej pałki kurczaka. Każdą posmaruj majonezem.

4. Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 30 min, 2–3-krotnie polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli mięso zbyt szybko się przyrumieni, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.

5. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nią porcje upieczonego kurczaka przed podaniem.

Reklama

6. Do tak przygotowanego kurczaka można podać gotowane warzywa, frytki lub ziemniaki obsmażane.

Reklama
Reklama
Reklama