Pieczone kurczę

Składniki:
- 1 duży kurczak (ok. 2 kg)
- 5 dag wędzoanej szynki
- 5 dag masła
- 5 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wytrawnego wina
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- pół szklanki startego sera
Przygotowanie:
Kurczaka opłukać, położyć w głębokiej brytfannie, zalać wodą na głębokość 0,5 cm, przykryć formą aluminiową, ale jej nie uszczelniać, żeby para miała ujście. Piec w 180ºC, licząc 20 min. na każde 0,5 kg mięsa, ostudzić, wyjąć kości, mięso pokroić w plastry. Z masła, mąki i mleka zrobić złotą zasmażkę, dodać wino, ser, mieszać, aż się roztopi. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojoną szynkę, polać sosem gorące mięso. Tak przygotowanego kurczaka można podawać lub ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, wystawić, gdy w sosie pojawią się bąbelki.