Reklama
Składniki:

- 2 kabaczki
- 5 dag ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 1 jajko
- 5 dag żółtego sera
- natka pietruszki
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kabaczki dokładnie umyj, wytrzyj (możesz je też obrać, ale niekoniecznie). Każdy przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka wraz z otaczającym je miękkim miąższem.

2. Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.

3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, lekko rumieniąc. Dodaj mielone mięso, usmaż, co jakiś czas mieszając. Podlej winem, dodaj sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. 10 minut.

4. Podduszone mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem i połową startego żółtego sera. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

5. Wydrążone połówki kabaczków napełnij farszem. Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posyp pozostałym startym serem i tartą bułką. Kabaczki podlej odrobiną wody. Przykryj naczynie, wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w 190 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama