Reklama
Składniki:

- ok. 1,5 kg szynki ze skórą
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- sól
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- listek laurowy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz mielony
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Obrane i rozdrobnione warzywa zagotować w 1/2 l wody, dodać wino, przyprawy i sok z cytryny, ugotować, ostudzić. Marynatę wymieszać z oliwą, zalać nią opłukane mięso, tak aby je przykrywała, odstawić na 2–3 dni w chłodne miejsce, co jakiś czas obracając mięso. Szynkę osączyć z marynaty, skórę naciąć, całość natrzeć olejem i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec ok. 2 godzin. W czasie pieczenia mięso polewać marynatą, by nie wyschło, krojoną na dość grube plastry szynkę podawać z gotowanymi ziemniakami i sosem.

Rada: Smak szynki doskonale podkreśli sos przygotowany na bazie tłuszczu, który wyciekł z niej w czasie pieczenia. Jeśli jest gęsty, można go lekko rozcieńczyć wodą, a po zagotowaniu dodać do niego śmietanę. Ciągle mieszając, sos należy podgrzewać przez ok. 10 minut.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama