Reklama
Składniki:

1 kg ośmiornicy,
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
olej,
sól,
pieprz,
rozmaryn,
1/2 szklanki białego wina,
natka pietruszki,
1 łyżka vegety.

Reklama
Przygotowanie:

Oczyszczoną ośmiornicę położyć w wysmarowanej olejem brytfance. Naokoło poukładać połówki ziemniaków i ćwiartki cebuli. Wszystko posolić, posypać vegetą, rozmarynem i pieprzem. Przykryć szczelnie folią auminiową i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia z brytfanki zdjąć folię, wlać wino, dodać zmiażdżony czosnek, zapiec. Ośmiornicę pokroić na kawałki i razem z ziemniakami układać na półmisku, polać sosem spod pieczenia i posypać posiekaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama