Pieczona makrela

Opublikowano: 28.05.2008, 21:58
Reklama
Składniki:
4 sprawione świeże makrele,
pomidor,
cebula,
4 łyżki masła,
4 łyżki oleju,
natka pietruszki,
sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn,
sól,
biały pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Obraną cebulę drobno pokroić. Połączyć z olejem i dwoma łyżkami soku z cytryny. Dodać pieprz do smaku. Posmarować filety. Przykryć. Włożyć do lodówki na 60 minut. Rozetrzeć masło z sokiem z cytryny. Z masła ukształtować wałeczek, który obtoczyć w skórce z cytryny, następnie pokroić w plasterki i włożyć do lodówki. Ryby razem z zaprawą przełożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Piec w temp. 200 st. C przez 20 minut. Wyjąć filety. Otworzyć folię. Ozdobić plasterkami pomidora i talarkami masła.
Reklama
Reklama
Reklama