Reklama
Składniki:

- 8 kiełbasek wiedeńskich
- 1/2 szklanki piwa
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- olej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój na grube plasterki. Obgotuj je w osolonym wrzątku, odcedź (nie osuszaj, bo wtedy plasterki mogą porozpadać się na kawałki).

2. Cebule obierz z łupun, pokrój na grube plasterki.

3. Blachę do pieczenia natłuść olejem. Ułóż na niej kiełbaski, pokrojone ziemniaki i cebulę. Warzywa skrop olejem.
4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz, aż kiełbasa i warzywa ładnie się przyrumienią. W czasie
pieczenia kiełbaski 2–3 razy polewaj piwem.

Reklama

5. Po wyjęciu z piekarnika warzywa oprósz solą i pieprzem, posyp posiekaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama