Pieczona fasolka szparagowa na obiad i kolację
Pieczona fasolka szparagowa z serem, sosem śmietanowym i zielonym groszkiem to idealna propozycja na sycący obiad lub wczesną kolację. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a smak jest wyrazisty i intensywny. To także doskonały pomysł na przekąskę podczas rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi.
Opublikowano: 19.07.2022, 05:14
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- ok. 450-500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej),
 - 80 g masła,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 200 g zielonego groszku,
 - 150-250 g tartego żółtego sera,
 - sól i pieprz,
 - łyżka bułki tartej.
 
Przygotowanie:
- Fasolkę umyj, a następnie odetnij ogonki i włóż ją do wrzącej, osolonej wody.
 - Ugotuj al dente (ok. 10 minut), a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj groszek konserwowy (lub świeży, lekko zblanszowany).
 - Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Musi się tylko lekko zrumienić, nie zbrązowieć.
 - Całość przelej do naczynia z fasolką i zasyp bułką tartą oraz przyprawami.
 - Delikatnie wymieszaj szpatułką lub poprzez lekkie potrząsanie naczyniem.
 - Jeśli chcesz, aby twoja pieczona fasolka szparagowa przypominała zapiekankę, dodaj ok. 250 (może nawet 300) g tartego sera.
 - Jeśli ma to być lekkie danie, wystarczy ok. 150 g sera.
 - Tak przygotowane naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 10 minut.
 - Gotową pieczoną fasolkę udekoruj świeżymi ziołami.
 
	Czytaj także:
	Zapiekanki z fasolki szparagowej
	Jak zamrozić fasolkę szparagową
	Czy fasolka szparagowa ma wysoki indeks glikemiczny
Reklama
Reklama
Reklama

