Reklama
Czas przygotowania: 100 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

comber i udka z 1 zająca,
10 dag słoniny,
6 dag tłuszczu,
1 łyżka mąki,
1 szklanka wody.

Reklama

Zaprawa:
1 włoszczyzna bez kapusty,
5 dag cebuli,
2 łyżki oleju,
1 łyżka octu,
1 listek laurowy,
10 ziaren pieprzu,
10 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren jałowca,
łyżeczka cukru.

Przygotowanie:
Reklama

Zaprawa: obrać warzywa. Zetrzeć. Przyprawy zmielić. Całość wymieszać z cukrem. Ugnieć. Poczekać, aż puści sok. Połączyć z olejem i octem. Zająca natrzeć i obłożyć zaprawą. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Następnie mięso oczyścić z zaprawy. Naszpikować słoniną. Oprószyć solą i mąką. Podsmarzyć na rozgrzanym tłuszczu w szybkowarze. Zalać wodą. Zamknąć. Ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia zewnętrznego.

Reklama
Reklama
Reklama