Pieczeń z suszonymi śliwkami

Opublikowano: 24.11.2009, 15:52
Reklama
Składniki:
- 1 kg chudego surowego boczku
- po 30 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny
- 10 dag smalcu lub innego tłuszczu
- 2 czerstwe bułki
- 1 jajko
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag suszonych śliwek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Boczek opłukać, osuszyć, lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
2. Mielone mięsa wymieszać, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, drobno posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę i czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wyrobić na jednolitą masę, rozłożyć masę mięsną na boczku.
Reklama
3. Śliwki opłukać, osuszyć, położyć na mięsie, zwinąć roladę, związać, ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 90 min w temperaturze 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama