Reklama
Składniki:

- 1,5 kg wieprzowiny, np. łopatki lub szynki
- 50 dag rozmaitych warzyw, może być mrożona mieszanka
- 2 cebule
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1 łyżka przyprawy do mielonego mięsa
- olej
- zielenina i warzywa do dekoracji
-sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Cebule obierz, pokrój w cienkie piórka. Na patelni mocno (ważne przy mrożonych warzywach) rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć warzywa, obsmaż, odparuj nadmiar wody, dodaj cebulę, jeszcze chwilę smaż. Posól, oprósz pieprzem, dodaj oliwki, wymieszaj. Mięso mocno wygnieć ręką, przetnij w poprzek, tworząc głęboką kieszeń.

Wnętrze kieszeni natrzyj dokładnie solą i pieprzem, napełnij przygotowanym wcześniej warzywnym farszem, zepnij kieszeń (np. szpadką do grilla), bawełnianą nitką obwiąż mięso. Łyżkę oleju wymieszaj z przyprawą do wieprzowiny, natrzyj starannie mięso, odstaw co najmniej na godzinę w chłodne miejsce.

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju obsmaż mięso ze wszystkich stron, przełóż w rękaw do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz ok. 70 min. Możesz też mięso włożyć do rondla, podlać łyżką wody i dusić godzinę na małym ogniu. Po wyjęciu udekoruj sałatą i warzywami.

Reklama

fot. J. Mańkowski

Reklama
Reklama
Reklama