Składniki:
- 75 dag udźca z indyka bez kości
- 75 dag wieprzowiny
- 1 cebula
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- 2–3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- mielona papryka
- sól
- pieprz czarny i grubo mielony kolorowy
Przygotowanie:
1. Mięso z indyka opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
2. Wieprzowinę opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Dodaj obrane marchewki, cebulę, seler, ziele angielskie i trochę soli, gotuj na małym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie, wyjmij je z wywaru. Mięso ugotuj, wyjmij, ostudź.
3. W wywarze namocz kajzerkę, dokładnie ją odciśnij.
4. Wieprzowinę, cebulę, seler i bułkę przepuść przez maszynkę.
5. Masę wymieszaj z jajkami i tartą bułką. Dopraw do smaku.
6. Filet z indyka połóż na natłuszczonej folii aluminiowej. Przykryj mięsną masą, wciśnij w nią marchewki. Wierzch pieczeni skrop wodą, wygładź łyżką, posmaruj olejem, posyp kolorowym pieprzem. Zawiń w folię.
7. Pieczeń ułóż w brytfannie. Piecz ok. 50 min w temp. 200 st. C.