Reklama
Składniki:

- ok. 1 kg szynki lub schabu
- sól
- pieprz
- majeranek
- 25 dag kwaszonej kapusty
- kilka świeżych lub suszonych grzybów leśnych
- 10 dag kiełbasy
- 1 cebula
- olej
- kminek

Reklama
Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, naciąć z jadnej strony, tak, by powstała kieszeń. Natrzeć je solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Świeże grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki (suszone opłukać, namoczyć i podgotować). Cebulę obrać, posiekać. Kapustę posiekać, kiełbasę pokroić na kawałki. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać kiełbasę, grzyby i kapustę, przesmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem, przestudzić. Farszem napełnić mięso, nacięcie spiąć wykałaczkami lub zszyć białą, bawełnianą nicią. Mięso obsmaźyć na rozgrzanym oleju, przełoźyć do naczynia żaroodpornego, przykryć. Piec około godziny w 190ºC.

Reklama

Mięso przed nadziewaniem można zamarynować w czerwonym winie z dodatkiem cebuli i listka laurowego.

Reklama
Reklama
Reklama