Reklama
Składniki:

- pierś z indyka (około 2 kg)
- 1 pęczek natki
- 1/2 pęczka bazylii
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy
- 3 papryki w różnych kolorach
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Czosnek obierz, posiekaj wraz z opłukanymi ziołami, przełóż do miseczki. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, oliwę. Wymieszaj.

2. Mięso opłucz, osusz, długim nożem natnij kieszeń. Połową przygotowanej marynaty natrzyj środek mięsa, resztą wierzch. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Papryki oczyścić z pestek, opłucz, pokrój w szerokie paski. Nadziej zamarynowaną pierś, zaszyj lub zepnij wykałaczkami.

Reklama

4. Ułóż na blasze. Piecz około 1,5 godziny, często polewając wytworzonym sosem. W razie potrzeby podlej kilkoma łyżkami wody.

Reklama
Reklama
Reklama