Reklama
Składniki:

1 kg wątróbki cielęcej,
folia aluminiowa do pieczenia,
1 seler,
75 dag ziemniaków,
2 cebule,
1 pęczek natki,
1/2 litra mleka,
17 dag masła,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.

Reklama
Przygotowanie:

Umyć wątóbkę i zalać mlekiem. Odstawić na godzinę. Po tym czasie osuszyć i usunąć bołony. Posmarować masłem. Owinąć w folię. Obrać cebulę. Pokroić w plastry. Zeszklić na maśle w brtyfance. Włożyć wątróbkę. Piec w temp. 250 st. C przez pół godziny. Zmniejszyć temp. do 180 st. C. Usunąć folię. Piec pół godziny. Polewać sosem, który powstaje podczas pieczenia. Po upieczeniu dodać sól i pieprz do smaku. Udekorować natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama