Reklama
Składniki:

1 kg wołowiny,
1 cebula
10 dag wędzonego boczku,
liść laurowy,
10 dag masła,
kilka ziarenek pieprzu,
250 ml czerwonego wina,
kolendra,
1 filiżanka kwaśnej śmietany,
owoce jałowca,
2 marchwie,
sól,
2 pietruszki,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Bozek pokroić w słupki. Powtykać w wołowinę. Opróśzyć solą i pieprzem. Obrane warzywa pokroić w cienkie, długie paski. Obrac i posiekać cebule. Wymieszać z warzywami. Wsypać do garnka. Następnie włożyć mięso. Wlać wino i stopione masło. Udusić w piekarniku, co jakiś czas podelwać mięso powstałym w trakcie pieczenia sosem. Wyjąć mięso. Przetrzeć warzywa. Wymieszać ze śmietaną. Zagotować. Polać mięso.

Reklama
Reklama
Reklama