Pieczeń wołowa

Składniki:
2 dag wołowiny,
szklanka śmietany 22%,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
pieprz,
sól,
2 cebule,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
cukier,
1 liść laurowy,
pół szklanki octu 6%.
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w krążki. Połączyć z octem, winem i. 3/4 szklanki wody. Dosypać ziele angielskie, sól, cukier i liść laurowy. Zagotować. Obrany czosnek posiekać i rozetrzeć z jedną łyżeczką soli. Natrzeć umyte mięso. Zalać. Ostudzić. Włożyć na jeden dzień so lodówki. Wyjęte z zalewy i osuszone mięso włożyć do brytfanki i polać olejem. Piec w temp. 180 st. C przez półtorej godziny. Kiedy mięso jest upieczone, polać śmietaną i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć mięso. Pozostały sos dodprawić solą i pieprzem. Krótko zagotować. Idelanie pasują ziemniaki i smażone buraczki.