Pieczeń w miodzie z Grecji - przepis
Przed wyjęciem pieczeni z piekarnika należy sprawdzić, czy mięso jest dopieczone. Jeśli po wbiciu szpikulca w jego środek wypływa przezroczysty płyn, pieczeń można podawać.

Opublikowano: 11.05.2013, 08:00
Reklama
Ilość kalorii: 580
Czas przygotowania: 190 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 – 3 kg łopatki wieprzowej ze skórą
- 4 łyżki musztardy
- 40 goździków
- 2 laski cynamonu
- 4 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Reklama
Do obłożenia:
- 2 łyżki klarowanego masła
- po 21 suszonych moreli i śliwek
- po łyżce brązowego cukru i octu balsamicznego
- cienkie paseczki ze skórki jednej pomarańczy
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 15 dag obranych ze skórki i uprażonych migdałów
- 15 dag gotowanych kasztanów
Przygotowanie:
- Skórę na łopatce natnij w kratkę, natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na 2 godz. Posmaruj musztardą, w nacięcia w skórze wbij goździki. Mięso zawiń w folię aluminiową, wkładając do środka cynamon. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 180 st. C.
- Odwiń, posmaruj miodem rozcieńczonym 4 łyżkami wody i piecz jeszcze godzinę, polewając sosem z pieczenia.
- Na patelni roztop masło. Dodaj morele i śliwki, smaż 2 min, dodaj cukier, ocet i skórkę. Wlej wino, gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj migdały i kasztany, dopraw.
- Pieczeń ułóż na półmisku i podawaj z owocami w winie.
Reklama
Zobacz także:
Pieczeń rzymska z warzywami
Pieczeń wołowa faszerowana papryką
Reklama
Reklama
Reklama