Pieczeń po kasztelańsku

Składniki:
1 kg wołowiny bez kości,
2 marchwie,
10 dag smalcu,
1 łyżka mąki,
0,5 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól.
Zaprawa:
2 marchwie,
3 duże cebule,
3 łyżki oleju,
2 średnie pietruszki,
1 łyżeczka cukru,
1 listek laurowy,
7 ziaren ziela angielskiego,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Obrane warzywa oczyścić i pokroić w plasterki. Wsypać cukier, sól i przyprawy. Wlać olej. Ugniatać, aż puści sok. Obłożyć tą zaprawą mięso. Pozostawić na dwa dni w chłodnym miejscu. Obraną marchewkę pokroić w paski. Powtykać w mięso w poprzek włókien. Oprószyć solą i mąką. Na rozgrzanym tłuszczu w szybkowarze zarumienić. Wsypać warzywa z zaprawy. Zalać szklanką wrzątku. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 60 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przygotować jasną zasmażkę. Zagęścić sos. Wlać wino i koncentrat. Pokroić mięso w poprzek włókien. Polać sosem.