Pieczeń jak w klasztorze

Opublikowano: 05.06.2008, 18:43
Reklama
Składniki:
60 dag wołowiny bez kości,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
6-8 dag cebuli,
15 dag dżemu śliwkowego,
2 dag mąki
3 dag migdałów,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
Sparzyć migdały wrzątkiem. Obrać ze skórki. Umytą wołowinę wyżyłować, ubić tłuczkiem, naszpikować migdałami, oprószyć solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulę. Polać małą ilością wody. Przykryć. Dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia wlać wino oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć i pokroić ukośnie w cienkie plastry w poprzek włókien. Przetarty sos wymieszać z dżemem i przyprawami. Lekko poddusić. Polać mięsem.
Reklama
Reklama
Reklama