Pieczeń jagnięca w świeżych ziołach

Opublikowano: 26.03.2008, 13:31
Reklama
Składniki:
1, 8 dag udźca jagnięcego z kością,
6 gałązek rozmarynu,
6 gałązek tymianku,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki octu 3%,
cebula,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w plastry. Umyte mięso oczyścić z tłuszczu, skropić octem. Obłożyć plasterkami cebuli. Zawinęte mięso w folii włożyć do lodówki na czterdzieści osiem godzin. Po tym czasie ponacinać mięso trzy razy aż do kości. Włożyć do nich gałązki tymianku i rozmarynu. Obrany czosnek pokroić w słupki. Włożyć je w nakłuty w kilku miejscach udziec. Dodać sól i pieprz do smaku. Posmarować oliwą. Włożyć do brytfanki. Polać gorącą wodą. Piec w temp. 180 st. C. Kiedy z nakłucia w najgrubszym miejscu wypłynie przezroczysty sok, to znaczy, że mięso jest upieczone.
Reklama
Reklama
Reklama