Reklama
Składniki:

60 dag wołowiny bez kości,
6 dag masła,
1 łyżka mąki,
sól,
0,5 szklanki wody.
Farsz:
2 duże cebule,
4 łyżki tartej bułki,
3 dag masła,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Tłuczkiem ubić wołowinę. Posypać solą i mąką. Na silnie rozgrzanym tłuszczu w szybkowarze zarumienić wołowinę. Zalać wodą. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Farsz: bułkę tartą utrzeć z masłem. Dodać obraną i startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć i pokroić w plastry, z których co drugi niecałkiem dokroić. W te niedokrojone do końca przecięcia wkładać farsz i plastry mięsa dociskać do siebie, tworząc porcje. Włożyć do szybkowaru, który nie zamykać. Dusić przez 10 minut. Sos zagęścić mąką. Zagotować.

Reklama
Reklama
Reklama