pieczeń, dania główne, dania z wołowiny

Opublikowano: 11.07.2012, 06:57
Reklama
Składniki:
- 1 kg wołowiny na pieczeń (udźca lub rostbefu)
- 20 dag daktyli
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 3 łyżki startego parmezanu
- cytryna
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki masła
- chili
- tymianek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Wołowinę opłucz, rozkrój, nie przecinając do końca i lekko rozbij, formując jak największy płat. Natrzyj czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła, ostudź, wymieszaj z musztardą i parmezanem.
- Farsz rozsmaruj na płacie mięsa. Następnie ułóż wzdłuż przekrojone na połówki daktyle bez pestek. Posyp skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym z niej sokiem i sosem sojowym. Posyp listkami tymianku i mieloną papryczką chili. Zwiń roladę, obwiąż nicią kuchenną, formując pieczeń. Oprósz mąką, obsmaż na 2 łyżkach masła. Przełóż do brytfanki. Podlej winem. Przykryj i piecz 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.
Reklama
Reklama
Reklama