Reklama
Składniki:
  • 1 kg wołowiny na pieczeń (udźca lub rostbefu)
  • 20 dag daktyli
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • cytryna
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła
  • chili
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Wołowinę opłucz, rozkrój, nie przecinając do końca i lekko rozbij, formując jak największy płat. Natrzyj czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce masła, ostudź, wymieszaj z musztardą i parmezanem.
  2. Farsz rozsmaruj na płacie mięsa. Następnie ułóż wzdłuż przekrojone na połówki daktyle bez pestek. Posyp skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym z niej sokiem i sosem sojowym. Posyp listkami tymianku i mieloną papryczką chili. Zwiń roladę, obwiąż nicią kuchenną, formując pieczeń. Oprósz mąką, obsmaż na 2 łyżkach masła. Przełóż do brytfanki. Podlej winem. Przykryj i piecz 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.
Reklama
Reklama
Reklama