Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag makaronu penne
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • 10 dag miękiszu chleba (bez skórki)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Przepis na penne z sosem orzechowym!

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Zostaw szklankę wody z gotowania.
  3. Orzechy włoskie wrzuć do wrzątku na kilkanaście sekund, po czym osącz i obierz ze skórki.
  4. Chleb namocz w bulionie warzywnym.
  5. W malakserze rozdrobnij razem orzechy, chleb i obrany czosnek.
  6. Do chlebowej masy dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu, oliwę z oliwek oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.
  7. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go niewielką ilością wody, pozostałą z gotowania makaronu.
  8. Dokładnie osączony makaron rozłóż na talerzach i polej sosem.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem:

Penne pomidorowe - przepis
Sałatka makaronowa z warzywami - przepis
Makaron z łososiem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama