Pasztet z węgorza

Składniki:
60 dag świeżego węgorza,
2 łyżki mąki,
4 łyżki oliwy,
2 nieduże pory (białe części),
2 łodyżki selera naciowego,
1 szalotka,
50 dag szpinaku,
pęczek natki,
pęczek trybuli,
pęczek koperku,
4 listki szałwii,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
odrobina pieprzu cayenne,
2 żółtka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 kieliszki białego wytrawnego wina.
Przygotowanie:
Pokrojoną w kawałki rybę posypać mąką. Usmażyć na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokroić na plasterki. Posiekane zioła rozetrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem. Wsypac z pokrojonymi warzywami oraz na rozgrzane masło. Przyprawić. Dusić kwadrans. Żółtka roztrzepać z mąką ziemniaczaną, wlać do masy ziołowo-warzywnej. Stale mieszać. Podgrzewać. Nie zagotować. Formę na pasztet natłuścić. Ułożyć warstwę masy ziołowej, następnie kawałki ryby (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Pozostawić do ostygnięcia. Przykryć folią. Włożyć na 12 godzin do lodówki.