Reklama
Składniki:

13 dag suszonych śliwek bez pestek,
11 łyżek wino madery,
20 dag wątróbki cielęcej,
30 dag wędzonej polędwicy,
7,5 dag słoniny,
3 kromki chleba tostowego,
10 dag śmietany,
1 łyżeczka tymianku,
1 płaska łyżka majeranku,
2 jajka,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka oleju,
4 łyżeczki żelatyny,
150 ml bulionu mięsnego,
4 łyżki sosu sojowego

Reklama
Przygotowanie:

Pokroić śliwki i wsypać do wina na pół godziny. Zmielić wątróbkę, słoninę i polędwicę. Namoczyć chleb tostowy w śmietanie z ziołami. Mięso z chlebem zmiksować. Wlać jajka. Dodać śliwki. Posolić. Popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Do brytfanki wlać dwa litry wody. Nagrzać piekarnik do 170 st. C. Pasztet przełożyć do kamionkowego naczynia. Pokrywkę posmarować olejem. Przykryte naczynie wstawić do brytfanki z wodą i piec godzinę. Ostudzić. W ciepłym bulionie rozpuścić żelatynę. Wlać pięć łyżek wina i sos sojowy. Polać pasztet. Wstawić na dobę do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama