Reklama
Składniki:

- 1 opakowanie mrożonego francuskiego lub kruchego ciasta
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- garść liści szpinaku
- 1 cebula
- 3 jajka
- tłuszcz do wysmarowania formy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 wątróbki drobiowe

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika poprzedniego dnia, położyć na dole lodówki. Ciasto kruche przygotować wcześniej i zamrozić albo kupić gotowe. Rozmrożone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyłożyć dno i boki natłuszczonej formy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, podpiec na złoto. Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z mięsem, liście szpinaku opłukać, wyciąć grube nerwy, wrzucić na 2 minuty na osolony wrzątek, odcedzić, dodać do mięsa razem z pokrojonymi wątróbkami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, położyć na cieście. Jajka ugotować na twardo, obrać, włożyć do mięsa, przykryć warstwą ciasta, nakłuć, wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok. 30 minut w 190°C, aż ciasto się zrumieni.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama