Reklama
Składniki:

- 50 dag wieprzowiny
- 50 dag wołowiny
- 50 dag mięsa drobiowego
- 30 dag podgardla
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj marchewkę, seler, cebulę i przyprawy. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10 minut przed końcem duszenia dodaj wątróbkę.

2. Mięso, wątróbkę i warzywa wyjmij z wywaru i ostudź. Przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.

3. Kajzerkę namocz w pozostałym wywarze. Dokładnie odciśnij i zmiel.

4. Masę wymieszaj z jajkami, przypraw zmieloną gałką, solą i pieprzem.

5. Przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 st. C.

Więcej aromatu uzyskasz wykładająć formę na pasztet plasterkami wędzonego boczku. Będzie pięknie pachniał.

Reklama

Dobry pomysł!
Nie ma lepszej przyprawy do pasztetu niż gałka muszkatołowa. My polecamy szczególnie świeżo startą – ma dużo intensywniejszy smak, za to mniej goryczki.

Reklama
Reklama
Reklama