Paprykowy gulasz

Opublikowano: 04.04.2008, 16:52
Reklama
Składniki:
1.5 kg cielęciny bez kości,
4 czerwone papryki,
mały przecier pomidorowy,
cebula,
3 ząbki czosnku,
cytryna,
kieliszek białego wytrawnego wina,
1/3 szkl. oliwy,
starta gałka muszkatałowa,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Strąki papryki przekroić, usunąć pestki, opłukać, pokroić w paski. Mięso pokroić w kostkę. Połowę oliwy rozgrzać w rondlu, włożyć cebulę, czosnek i paprykę. Posilić Dusić 10 minut. Na reszcie oliwy podsmażyć mięso. Wymieszać z warzywami. Wlać wino, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Posolić. Oprószyć gałką muszkatołową. Dusić pół godziny. Posypać natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama