Reklama

Przygotowanie 45 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 280 kcal

Reklama

Składniki na 4 porcje:
- 5 kolorowych strąków papryki
- 10 dag makaronu ryżowego
- kilka pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- mały por
- 1 cebula
- pół pojemniczka kiełków fasoli
- 1 cm świeżego imbiru
- olej
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Papryki umyj. Jedną odłóż, z pozostałych odkrój nożem „czapeczki”. Usuń ze środka nasionka i białe części.

2. Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Dokładnie osącz, pokrój na kawałki.

3. Pieczarki pokrój w plasterki. Ostatnią paprykę oczyść z nasion i pokrój na paski. Cukinię umyj, potnij na plasterki, a potem na paski. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pora oczyść, potnij na krążki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Imbir obierz, posiekaj na cienkie paseczki.

4. Na patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oleju. Najpierw zeszklij cebulę, potem dodawaj pozostałe warzywa, grzyby, imbir, kiełki oraz sos sojowy. Całość smaż 2–3 minuty, co chwilę mieszając.

5. Warzywa wymieszaj z makaronem. Przypraw pieprzem i sosem sojowym.

6. Przygotowanym farszem napełnij papryki. Każdą przykryj czapeczką. Włóż je do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Podlej odrobiną wody.

7. Piecz ok. 30 min w 200 st. C.

Reklama

Inspiracji kulinarch szukaj też na naszym forum >>

Reklama
Reklama
Reklama