Reklama
Składniki:

- 1 kurczak
- 5 dag smalcu
- 1 cebula
- 1 strąk papryki (najlepiej zielonej)
- 2 pomidory
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 100 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Kurczaka oczyść, opłucz, podziel na porcje. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.

2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj, potnij w paski, usuń nasionka. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki.

3. Na głębokiej patelni ze smalcem przesmaż cebulę, posyp ją łyżką mielonej papryki. Dodaj porcje kurczaka, obsmaż je z każdej strony, podlej odrobiną gorącej wody, duś pod przykryciem.

4. Po 15 min do kurczaka dodaj paprykę i pomidory, całość oprósz solą. Duś do czasu, aż mięso będzie miękkie.

Reklama

5. Porcje mięsa wyjmij z sosu. Sos zapraw śmietaną wymieszaną z mąką, zagotuj. Włóż do niego mięso, duś 5 min. Podawaj z galuszkami.

Reklama
Reklama
Reklama