Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 10 dag mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag mrożonych owoców morza
  • -1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • po pół strąka papryki czerwonej i zielonej
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 karczoch (np. z zalewy)
  • 10 dag ryżu
  • -1/2 l bulionu
  • szafran
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na połowie oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę, przesmaż, duś 10 min. Dorzuć groszek, pokrojony karczoch i owoce morza, podduś.

2. W rondlu rozgrzej olej, przesmaż na nim ryż. Zalej połową bulionu, dodaj sól i szafran, ugotuj na półmiękko.

Reklama

3. Do podduszonych składników dodaj ryż, wymieszaj, zalej resztą bulionu, dopraw. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 210 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama