Reklama
Składniki:
50 dag długoziarnistego ryżu
1 duża cebula
2 marchewki
strąk papryki
kilka różyczek kalafiora
pół puszki groszku
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
pół łyżeczki kurkumy,
oregano,
słodka papryka,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Chwilę prażyć ryż w dużym rondlu. Nastepnie dodać kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę, marchewke pokrojoną w plasterki oraz paski papryki i różyczki kalafiora. Podlać wodą i smażyć na nieiwelkim ogniu, często mieszając. Przyprawić. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek oraz odsączony groszek, dokładnie wymieszać, dodac małą ilość wody i oliwy. Zmniejszyć ogień i bez przykrycia dusić 10 minut. Polać pozostałą oliwą. Piec w temp. 180 st. C przez 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama