Reklama
Składniki:

- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 3 obrane pomidory
- pęczek natki pietruszki
- świeża kolendra
- 20 dag rozmrożonego zielonego groszku
- ostra papryczka chili
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżka ziaren kminku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, jajko, posiekany kminek, sól i pieprz. Składniki dobrze wymieszaj i wyrób na desce. Groszek rozgnieć widelcem, dodaj posiekany ząbek czosnku, kolendrę, sól i pieprz.

2. Uformuj na dłoni placuszek z ciasta, nałóż łyżeczkę farszu z groszku. Zawiń brzegi, uformuj kulkę i połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Tak samo uformuj resztę pączków, posmaruj je jajkiem i piecz 12–15 minut (180 st.).

Reklama

3. Obrane pomidory posiekaj i uduś w rondlu na oliwie. Dodaj ząbek czosnku w plasterkach, posiekaną papryczkę, sól, pieprz, a na koniec natkę pietruszki. Na talerz wylej sos, na nim ułóż upieczone pączki i ozdób je natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama