Ozorki w galarecie pomidorowej

Opublikowano: 03.06.2008, 21:50
Reklama
Składniki:
60 dag ozorków,
25 dag włoszczyzny,
liść laurowy,
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
3 szklanki soku pomidorowego,
1,5 łyżki żelatyny,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Ozorki dokładnie wyszorować szczotką, wyciąć gruczoły ślinowe i jeszcze raz umyć. Następnie zalać posolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować 60 minut. Pod koniec wsypać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę. Miękkie ozorki wsypać do zimnej wody. Ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w piastry. Żelatynę rozpuścić w gorącym soku pomidorowym. Posolić. Popierzyć. Ostudzić. Na głęboki półmisek wlać małą ilość soku z żelatyną, a kiedy stężeje - ułożyć na nim ozorki, zalać pozostałym sokiem. Pozostawić w chłodnym miescu do stężenia.
Reklama
Reklama
Reklama