Ozór smażony w cieście
Odpowiednio przyrządzone i doprawione ozorki cielęce będą smakować jak najwykwintniejsze danie!

Przygotowanie 40 min * gotowanie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 175 kcal
SkładnikI na 8 porcji:
- 2 ozory cielęce
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 150 ml jasnego piwa
- ok. 150 ml wody
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Ozory oczyść, opłucz, zalej zimną wodą, dodaj warzywa i przyprawy, gotuj na małym ogniu, aż będą miękkie.
2. Wystudź je w wywarze, wyjmij, osącz, zdejmij skórkę, pokrój na ukośne plastry grubości ok. 1 cm.
3. Z mąki, jajka, piwa, wody i soli przygotuj ciasto naleśnikowe, zanurzaj w nim plastry.
4. Rozgrzej sporą ilość tłuszczu, kładź na nim kawałki ozorów i smaż na rumiano.
5. Zdejmij z patelni, ułóż na papierowym ręczniku, osącz z tłuszczu. Ułóż na półmisku, udekoruj.
Kulinarne inspiracje - forum >>