Reklama
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej,
2,5 szklanki mąki owsianej,
3 dag drożdży,
3 szklanki mleka,
3 jajka,
2 łyżki masła,
100 ml śmietana,
2 łyżki cukru,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Rozprowadzić drożdże w ciepłym mleku. Wymieszać mąkę pszenną i owsianą, dodać do naczynia z mlekiem, dobrze wymieszać całość, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego żółtka utarte z miękkim masłem, cukrem i solą, znów wymieszać. Oddzielnie ubić śmietankę, dodać do niej ubitą pianę z białek (nigdy w odwrotnej kolejności) i ostrożnie połączyć z ciastem. Odczekać jeszcze 10 - 15 min. i smażyć bliny na gorącej natłuszczonej patelni.
Reklama
Reklama
Reklama