Reklama
Składniki:
50 dag filetów z okonia,
sok z 1 cytryny,
sól,
8 dag przerośniętego boczku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki mąki,
3 cebulki ze szczypiorem,
1 strąk czerwonej papryki,
jabłko,
gruszka,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
20 dag śmietany kremówki.
Reklama
Przygotowanie:
Opłukanego i osuszonego okonia podzielić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Posolić. Rybę panierować w mące. Pokrojony w kostkę boczek obsmażyć na oleju i wyjąć. Włożyć rybę. Usmażyć. Wyjąć. Cebulę i paprykę pokroić na kawałki. Jabłko i gruszki pokroić na plastry. Usunąć gniazda nasienne. Warzywa i owoce dusić 5 minut na tłuszczu ze smażenia ryby. Doprawić papryką w proszku, dodać śmietanę. Włożyć rybę. Lekko podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama