Reklama
Składniki:

40 ostryg,
250 ml wina białego,
2 łyżki soku z cytryny,
15 dag mąki pszennej,
1 łyżka masła,
2 jajka,
250 ml mleka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
2 cytryny,
zielona pietruszka.

Reklama
Przygotowanie:

Wyszorować ostrygi, wyjąć ze skorupek i obgotować w winie. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. W garnku rozbić żółtka, dodać mleko, mąkę, rozpuszczone masło, sól i pianę z białek ubitą na sztywno. Ciasto dokładnie wymieszać. Zanurzyć ostrygi w cieście i smażyć na oleju na złoto. Podawać przybrane gałązkami zielonej pietruszki oraz cząstkami cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama