Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mrożonych ośmiorniczek typu „baby”
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • puszka pomidorów bez skórki
  • liść laurowy
  • mięta
  • koper
  • natka pietruszki
  • 20 dag świeżego bobu
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

1. Ośmiorniczki rozmroź, a następnie gotuj przez 10–15 minut w lekko osolonym wrzątku.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj obgotowane ośmiorniczki i wino. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.

3. Suszone pomidory pokrój na paseczki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami z puszki i listkiem laurowym. Dodaj kilka listków mięty, natkę pietruszki i trochę kopru. Ośmiorniczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut.

Reklama

4. Bób ugotuj w osolonej i osłodzonej wodzie w osobnym garnku. Odcedź i pod koniec duszenia dodaj na patelnię. Serwuj gorące, najlepiej z lampką tego samego wina, które dodałaś do dania.

Reklama
Reklama
Reklama