Reklama
Składniki:

- 20 dkg pokrojonych w plastry borowików
- 8 oprószonych pieprzem cytrynowym i krótko podsmażonych krewetek królewskich
- 1/2 pęczka dymki
- 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
- marchewka pokrojona w cienkie paseczki
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- kiełki soi i słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- łyżka prażonych ziaren sezamu
- posiekana papryczka chili
- sól
- pieprz do smaku

Reklama
Przygotowanie:

1. W rondlu na rozgrzanej oliwie z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, dymkę, czosnek, marchew.

2. Po 5 min dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego oraz bulion.

3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Dodać krewetki, kiełki, kolendrę oraz ziarna sezamu.

Reklama

Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"

Reklama
Reklama
Reklama